Bollnäs Ponnytravklubb

Tävlingsdagar 2022
17 september

Vi säger Grattis till Linn!
Årets ryttare,tränare kat A, kat B, och årets kusk 2021.
Linn kommer även åka till Wången för att representera Bollnäs.Bollnäs Ponnytravklubb

Bollnäs Ponnytravklubb (BPTK) är en ideell
förening för ponnytravintresserade. Föreningen återbildades efter en tids bortavaro den 18/1 2014 och är idag en av 27 ponnytravklubbar i Sverige.

Vi tillvaratar de tävlandes intressen för att utveckla sporten. Tillsammans med Bollnäs travbana arrangerar vi ponnytravtävlingar för barn och ungdomar mellan 8-25 år. Hästarna som tävlar är främst shetlandsponnyer och gotlandsruss. Vi har ett samarbete med Bollnästravets travskola som du kan söka dig till om du vill lära dig mer om ponnytrav.
Ni som har licens eller tänker ta hoppas vi att ni går in i klubben som medlemmar, även alla andra är varmt välkomna som medlemmar.

Medlemsavgift

MEDLEMSAVGIFT 400 kr/år
Stödmedlemmar betalar 100 kr/person o år.

Ni som har licens och inte är medlemmar i klubben kommer få en avgift på serviceavgift som blir 50 kr/månad.
Lika som man gör i stora travet.
Man kan sammanfatta att Bollnäs Travet tar ingen serviceavgift om man är medlemmar i klubben.
Inbetalning till med. avgiften gör ni på
Vårt bankgiro Handelsbanken 267-3135

KLASSIGT PONNYTRAV PÅ BOLLNÄSBANAN
Lördag 17 september kördes årets sista ponnytävlingar på Bollnästravet.
Dagen präglades av alltigenom positiv stämning och förväntan. Vädret var med oss och banan i bästa skick. Arrangemanget genomfördes i samarbete mellan Bollnästravets Ponnytravklubb och Bollnästravet, med stöd av lokala sponsorer samt Svensk Travsport och AGRIA.
Programmet upptog 110 startande ekipage, fördelade på 12 ordinarie lopp och ett kval. Deltagarna kom från hela landet, från Jägersro, Kalmar och Visby i söder till Umeå och Östersund i norr. Dessutom hade vi gästande ekipage från grannlandet Norge – trevligt! Man tävlade om fina priser till de tre främst placerade i varje lopp, och givetvis rosetter till alla placerade. YesBox skänkte en spånbal till samtliga startande hästar under dagen, och alla körsvenner/ryttare fick en goodiebag vid ankomsten till banan.
Tävlingarna inleddes med två riktigt fina lopp, Guldstoet 2022 för kategori A och B. Loppen kan ses som SM-lopp och hästarna belönades med såväl lagerkrans som täcke. I kategori A segrade Gransjöns Tilli och Moa Rosenberg från Kalmar, och i kategori B bärgade Thyra Tyrann och Ebba Handler, Solvalla, segern. Thyra gjorde 18 år gammal sitt sista lopp, och kommer att minnas som en suverän tävlingshäst med segrar så långt vårt minne räcker! Samtliga deltagare i de två loppen firades i Klubbstugan med tårta, och utdelning av guldpaket till de tre främst placerade i respektive lopp.
På samma sätt firades också deltagarna i Agriatravets två lopp, där kategori A vanns av Maximus II och Kajsa Holm, Hagmyren, och i kategori B segrade hemmabanans Linn Hedkvist med Mormors Orvar. Båda hästarna belönades med hederstäcke och gehäng.
Resultatmässigt i övrigt var det Romme-ekipagen som kunde åka hem med flest segrar. De vann fyra lopp, närmast följda av Hamyren med tre segrar.  Hemmabanans två vinster togs av Linn Hedkvist, en i monté med Talang II, och en i sulkylopp med Mormors Orvar. Övriga prisplacerade under dagen var Agnes Jakobsson – Aztec, 2:a, och 3:e placerade Cajsa Holm – Stintans Igor, Tilda Moberg – Mormors Herrkrabba och Agnes Jakobsson – Sundance Kid.
Anhöriga och andra intresserade som hade letat sig till Bollnästravet den här dagen fick se såväl täta slutstrider som överlägsna segrar. Mycket fin hästhållning och stort kunnande bjöd deltagarna på under dagens alla lopp.
Därmed sätter vi punkt för en mycket välorganiserad och trevlig ponnytravdag, med sikte på säsongen 2023.
Maja Karlsson


Ponnytrav på Nationaldagen!

Måndag 6 juni kördes den första av två ponnytravdagar som Bollnästravet tilldelats 2022. De yttre förutsättningarna var bästa möjliga, sommarväder och en jättefin bana vilket flera nya rekord vittnade om. Dagen var ett samarrangemang mellan Bollnästravets Ponnytravklubb och Bollnästravet samt lokala sponsorer. Något av en huvudsponsor var Bollnästravets Damklubb som skänkt återstående pengar till den här dagen, när klubben efter 42 år upphörde under våren.
Ekipagen representerade banorna från Östersund och Umeå i norr, till Solvalla i söder. Deltagarna tävlade om fina priser till de tre främst placerade i varje lopp. Givetvis var det rosetter till samtliga placerade ekipage, en spånbal skänkt av YesBox till varje häst, och vid ankomst till tävlingarna fick alla startande en goodiebag. Tröstpris tilldelades det ekipage som var först utanför placering i respektive lopp.
Resultatmässigt var det Hagmyrens representanter som lyckades bäst, och fick med sig tre segrar hem. Tätt efter följde Rommetravet och Bollnästravet med två segrar vardera.
Hemmabanans två segrar togs av Linn Hedkvist från Sandarne som både tränar och kör sina båda vinnare – Kompiz och Talang II. Två andra hemmaekipage som knep varsin andraplats var Linnea Nyrén/ Mormors Herrkrabba, och Peter M Andersen/Tibbles Terror.
Publiken fick se välkörda lopp med ibland rafflande slutstrider, ibland klart överlägsna segrar. Ett fåtal omstarter och diskningar är bevis på god hästkännedom och tävlingsdisciplin. Den alltigenom trevliga tävlingsdagen läggs nu till handlingarna, och vi blickar redan fram emot 17 september då vi arrangerar vår nästa ponnytravdag.
 
Maja Karlsson
​​​​​​​
PONNYTRAV – SÄSONGSAVSLUT
Sista lördagen i oktober kördes årets avslutande ponnytävlingar på Bollnästravet. Hela 12 lopp plus kval stod på programmet, vilket gav totalt 98 starter. Ekipagen kom från Östersund i norr till Stockholm i söder.
Bollnästravets Ponnytravklubb hade tillsammans med Bollnästravet och lokala sponsorer, dukat upp ett mycket fint prisbord. Goodiebags vid alla boxar var ett välkomnande inslag, priser till alla placerade och några överraskningar höjde stämningen. Prisutdelning till de tre främst placerade ekipagen hölls på banan framför publiken, då Magnus Skäryd även intervjuade segraren i samtliga lopp.
Hemmaekipagen gjorde sammanlagt 14 starter med 9 placeringar som resultat. Bäst lyckades Linn Hedkvist med 2 segrar och en andraplats. Segrarna togs med Kompiz respektive Talang ll. Scarlet avslutade en fantastisk karriär med att vara tvåa. Hemmaplaceringar blev det också genom två andraplatser för Mormors Herrkrabba – Linnéa Nyrén, och Ucent – Tilda Moberg. Bronsplatser blev det för Sundance Kid med Agnes Jakobsson i vagnen, och Tejas Morino med Tove Almén som körsven.
Av de tillresande ekipagen lyckades de från Romme och Hagmyren bäst. De fick med sig tre segrar var, och i övrigt fördelade sig framgångarna på ett jämnt och bra sätt mellan banorna.
Publiken bjöds under dagen på flera rafflande slutstrider, välkörda lopp och hästar i fin författning. Ungdomarna pratade redan om nästa säsong, som alla hoppas kan köras i sin helhet, och inte som i år med inställda dagar på grund av pandemin. På Bollnästravet ser vi fram emot att få 2 – 3 dagar.
Tack för i år – väl mött 2022!
Maja Karlsson
 

PONNYTRAV – EFTERLÄNGTAD NYSTART
Efter att pandemin satte stopp för ponnytravet för ett drygt år sedan, är tävlingarna igång igen sedan i juni.
Här på Bollnästravet kördes i lördags den första av årets två dagar. Under dagen avverkades 13 lopp samt två kvallopp. Sammanlagt fanns 104 startande hästar med kuskar på plats. De representerade 14 av landets banor, och de mest långväga gästerna kom från Jägersro i söder och Östersund i norr.
Bollnästravet hade tillsammans med ponnytravklubben och lokala sponsorer, tagit fram fina priser som tilldelades de tre främsta i varje lopp. Dessutom fick alla deltagare goodiebags, och prisrosetter var det givetvis till alla placerade.
Höjde sig över resten av loppen gjorde ”Guldstoet” för kategori A respektive B. I loppet för A-ponnyerna segrade Gransjöns Kiara med Malva Johansson från Jägersro, på nya rekordet 2.07,7ak. I kategori B var som väntat Thyra Tyrann och Ebba E Handler först över mållinjen på tiden 1.43,4am. Thyra är ett fantastiskt 17-årigt sto som på sina senaste 12 starter tagit 12 segrar! I båda loppen ärades segrarna med lagerkrans och täcke.
I övriga lopp bjöds publiken på många rafflande upploppsstrider, välkörande kuskar och genuin glädje runt hästarna. Många ekipage, oavsett placering, vände glada hemåt med nysatta rekord, mycket tack vare formtoppade hästar och en fint preparerad bana.
Av hemmaekipagen lyckades Talang ll/Linn Hedqvist och Mormors Herrkrabba/Linnéa Nyrén bäst med en andra- respektive tredjeplats.
Nu ser vi fram emot nästa ponnytravdag här på banan den 30 oktober. Då hälsar vi alla hjärtligt välkomna, att heja fram våra engagerade ponnyungdomar!
Maja Karlsson
​​​​​​​  

 

  
Äntligen har ponnytravet dragit i gång!
 
Som vi väntat och längtat över att få komma ut på banorna och tävla med våra fina ponnyer och träffa våra vänner. Så nu ser vi till att tvätta upp våra tävlingskläder, putsar våra skor och ser över att ponnyernas pass och vaccinationer är i sin ordning. För nu KÖR VI!! Efter en säsong 2020 med tuffa restriktioner för vårt tävlande, så ser det ut som att dessa kommer att hålla i sig i alla fall nu i början av säsongen 2021. Detta innebär att det även i fortsättningen bara kommer att vara tillåtet att vara två personer per ponny som tävlar under tävlingsdagarna. Vi i styrelsen ber er att respektera detta så att vi får fortsätta att visa upp våra fina ponnyer på Sveriges alla travbanor.
Klubbens ekipage har de senaste åren visat fantastiskt fina resultat både med vinster och framskjutna placeringar, såväl i de vanliga loppen som i de större årgångsloppen. Dessutom har vi ekipage från klubben som toppar topplistorna bland alla tävlande ponnyer, kuskar och ryttare i hela Sverige, jag är otroligt stolt över att vara en del av Bollnäs ponnytravklubb det hoppas jag att ni också är.  Alla vi som håller på med trav vet hur mycket arbete som ligger bakom framgångar och att bara få våra ponnyer till start kan ibland vara en utmaning. Så se till att berömma varandra och gratulera när det går bra eller bara att man varit deltagande. Bara ett enkelt hej kan vara det som gör att DU är anledningen till att dagen blir en toppendag för någon annan. Tillsammans kan vi bli ett grymt team, och det är alltid roligare att göra saker tillsammans och glädjas tillsammans än att vara själv.
Då våra första två tilldelade tävlingsdagar blivit inställda så blir vår första heldag först den 14/8 med Guldstoet som höjdpunkt, för de inställda dagarna kommer vi få en ersättningsdag i oktober. Om ni vet någon sponsor eller kan tipsa om någon så framför det gärna till oss i styrelsen. Ett lopp kostar 3000:- att sponsra, vill man ha mer info kontakta Karin Edvinsson på sekretariatet.
Jag vill avsluta med att påminna om att vi hade tänkt att vi skulle få ihop en gruppbild av er kuskar att sända till våra sponsorer. Men när det ser ut som det gör vill vi att ni alla tar en bild med er dress på och skickar till therese_127@hotmail.com så att vi kan sätta ihop något av det. På detta sätt har ni möjlighet att välja en bild som ni själva blir nöjd med, alltså lite WIN WIN för alla. Kommer inga bilder in är det styrelsen som kommer att välja ut bilder åt er. Jag har bara fått någon bild så SNÄLLA skicka gärna en bild så att vi hinner få ihop något bra utav det som tack till de som gör att vi kan göra det lilla extra på våra tävlingsdagar.
Nu går vi ut på banorna och visar hur bra vi är både som medtävlare och vänner!
 
Vänligen
Styrelsen för BPTK genom ordförande Therese Hyllsjö    

 

  

God fortsättning alla ponnytravvänner!
 
 
2020 har gått mot sitt slut, ett år som ingen av oss kunde förutspå att det skulle se ut som det gjorde. Och att det dessutom kunde påverka oss så mycket som det gjort både privat och inom ponnytravet var inget vi tänkte på för ganska precis ett år sen. Men trots inställda lopp och tuffa restriktioner så har Bollnäs ekipage levererat fina resultat på tävlingsbanorna. Vi bugar och lyfter på hatten för er alla duktiga ungdomar! Och vi bugar lite extra djupt för Linn Hedkvist som när SPTF korat 2020 års ponnyprofiler mottagit det fina priset som årets montéryttare kat B. Linn har under året ridit 11 montélopp och har vunnit 10 inga dåliga siffror. Dessa segrar är tagna med endast en häst vilket gör det hela lite häftigare nämligen Felix Sundgrens fina Talang II, stort grattis till er! Till 2021 hoppas vi på att fler av Sveriges framgångsrikaste finns i Bollnäs, eller hur? Men som jag tidigare sagt, Grymt jobbat av ALLA aktiva och även ni föräldrar som möjliggör resultaten och tävlandet för våra ungdomar.
Men nu är det dags att blicka framåt mot säsongen 2021 och den rivstartar BPTK med att ha en egen mätningsdag den 25/1. Behöver ni mäta era ponnyer inför året så ska ni ha anmält er till Catharina Berggren mob. 076-34 99 219 och betalt in 500:- till Bg 267-3135 senast den 10/1 och märk noga betalningen med namn vid inbetalning.
Medlemsavgiften á 400:- för 2021 ska vara betald senast den 29/1. Märk med namn och mailadress. Ni får gärna säkerhetsställa att vi i klubben har er aktuella mailadress. Detta för att vi eventuellt behöver hålla vårt årsmöte digitalt i år om inte situationen kommer att förändras. Vi återkommer närmare med ett aktuellt datum för detta möte. Vi tar gärna emot stödmedlemmar till klubben, så hjälps åt att hitta lite sådana. Det kostar 100:- och betalas som vanligt in på klubbens Bg. 267-3135 märk inbetalningen med stödmedlem, namn och mailadress. Någon Gala blir det inte i vår och eventuellt blir vi tvungna att göra som i fjol. Men vi återkommer närmare med det.
Nytt för2021 är att vaccinationsbestämmelserna har förändrats på hästar. I samband med att ni förnyar er licens om ni inte redan gjort det kolla upp att era hästar har giltiga vaccineringar innan säsongen startar.
Bollnäs har 2021 fått hela tre heldagar vilket vi är jätteglada för. Vår första dag har vi redan 4/4, så alldeles snart alltså. Vår andra dag är den 14/5 och vi har även glädjen att berätta att vi återigen får arrangera Guldstoet både Kat A och Kat B. Dessa körs på vår tredjedag den 14/8. Om ni vet någon sponsor eller kan tipsa om någon så framför det gärna till oss i styrelsen, det blir alltid lite bättre om vi hjälps åt. Ett lopp kostar 3000:- att sponsra, vill man ha mer info kontakta Karin Edvinsson på sekretariatet.
 Vi hade tänkt att vi skulle få ihop en gruppbild av våra kuskar att sända till våra sponsorer. Men när det ser ut som det gör vill vi att ni alla tar en bild med er dress på och skickar till Therese_127@hotmail.com så att vi kan sätta ihop något av det. På detta sätt har ni möjlighet att välja en bild som ni själva blir nöjd med, alltså lite WIN WIN för alla.
Vi vill även lyfta att ni ska hålla lite koll på SPTF´s FB och hemsida där dom har lite utmaningar och tävlingar. Så in och kika! Nytt för säsongen kommer vara att bl.a Diamond league kommer att ersättas med regiontävlingar. Mer information om hur regionindelningarna, datum och regler gällande den nya regionsserien kommer att finnas på travsport.se i god tid innan anmälningarna.
Vi i styrelsen tar gärna in lite skriftliga idéer och önskemål med hur ni vill att Torsdagarna ska se ut om ni fick bestämma, mejla gärna dessa till Therese_127@hotmail.com.
Nu siktar vi mot nya fina framgångar och mycket roliga minnen tillsammans 2021 och hoppas att vi får tävla hela året utan inställda tävlingar.
 
Tillslut vill jag skicka med er ett citat att bära med er under året nu när vi står på startlinjen.
”Vem som helst kan hysa medkänsla med en vän i hens lidande, men det fodras en verkligt fin natur för att sympatisera med en vän som har framgång.”
-Oscar Wilde
 
Vänligen
Styrelsen för BPTK genom ordförande Therese Hyllsjö
 
  Ordförande
Agneta Dahlgren
070-743 14 14
agnetadahlgren@gmail.comAgnes Jakobsson
076-1352105
agnesjakobsson13@gmail.com

Revisorer
Mikael West
P-O Moberg

Kassör
Birgitta Eklund Jakobsson
076-1195960
Birgittajakobsson73@gmail.com ​​​​​​​

Suppleanger
Sabina Berggren
Line Arvidsson
Hanna Lindkvist