BOLLNÄS 12 JULI


Han vinner inte ofta men när han gör det är det till glada odds, så man kanske kan kalla Peter O Larsson för en glad amatör


49 gånger, 22 gånger och nu 45 gånger. Det är Peter O Larssons oddsserie vid sina tre senaste segrar. De två senaste överraskningarna kom båda via Cornelia Am som nu inledde V4-omgången vid Bollnästravets lunchtävlingar på torsdag via en fin avslutning i spåren sista halvvarvet.

– Hon har varit väldigt stressad tidigare, men har lugnat ned sig lite, förklarade Peter skrällsegern.

– Sedan får vi leta upp fler 1640-meterslopp, det här var första gången, tillade han.


En halv hemmaseger blev det i LD-1 när Tomas Pettersson vann med Kristofer Jansson-tränade Raja Ribb. Han tog chansen när Mattias Djuses Now Or Never Flair I14 för tio) rullade över i passgång på väg mot ledningen kort efter start.

– Då var vägen öppen för mig att ta chansen att köra i ledningen, konstaterade Tomas.

Favoriten kom sedan tillbaka utvändigt, men Tomas hade ingen tanke på att släppa.

– Nej, han hade tappat mycket på galoppen så jag ville prova i spets, fortsatte Tomas, som ryckte i sista sväng och fick meter som räckte gott och väl till seger på 1.13,4a/2 140 meter.


I LD-2 var det däremot Tomas som fick galopp med VIva Frontline i ledningen i första kurvan, vilket gynnade Ulf Ohlsson bakom favoriten B.B.S.Day Dream som sedan ledde hela vägen.

– Det var tacksamt att få ta över, konstaterade Ohlsson, som dock fick kämpa för att hålla utvändige Hungarian Hotwax bakom sig i mål.

– Det var stenhårt hela vägen, men jag hade marginalerna på min sina, avslutade Ohlsson.


Norske Björn Steinseth har fin statistik med sin Vangli Lykke som tagit samtliga sina sju segrar på svenska banor. Nu avgjorde hon med knapp marginal mot ledande Komnes Juni efter att ha fått luckan från rygg ledaren i sista kurvan

– Det var en fin rygg att få i Komnes Juni och när hästen utvändigt galopperade kom luckan, konsterade Björn om åttaårings med blott 21 starter bakom sig.

– Hon har rett och slett inte vart god nog, det er den enkla förklaringen, menade Steinseth.


I första starten i Sverige på 1,5 år vann Niklas Andersson J:son med amatörtränade Baleo Josselyn.

– Vilken comeback, kommenterde Niklas som numera är bolagstränare utanför Sorunda.

Ledning från start till mål blev det för Oskar J Andersson-bakom Jörgen Westholm-tränade Alfas Indira.

– Jag har aldrig kört henne tidigare, men kände i provstarten att hon borde kunna öppna bra och så blev det, sade Oskar.


Efter tidig ledning tog Per Linderoth karriärens andra seger med egentränade Ornstein före storfavoriten Joyus. Segertiden blev 1.16,2a/2 640 meter.

– Han har förbättrat sig 30-40 meter bara på uppehållet han hade innan den här starten, sade Per Linderoth och lovade därmed att det kommer mer.

Jan-Olov Perssons treåringar fortsätter att plocka segrar och nu var det Higårns Ivan V.A. som löste debuten på bästa efter en rapp avslutning. Segertiden blev 1.33,7/1 640 meter.

– Han skötte sig fantastiskt bra, det hände ju en del under vägen, konstaterade Persson.


I fjärde starten på svensk mark kom första - men säkerligen inte sista - segern för Petri Salmela-tränade Catch The Game. Tomi Haapio satt i sulkyn bakom storfavoriten som vann ohotad på 1.15,3a/2 140 meter.

MATS PERSSON


BOLLNÄS 8 Juli

Hemmasegrar på streckspelen

Det blev hemmaekipage som avrundade både på V5 och V4 vid söndagens tävlingar. V5-omgången, som även var inledningen på V4, vanns för många överraskande av Hans Högberg och Aruba Babe.

Hon fick luckan mellan hästar inne på upploppet och avgjorde sista biten.

– Det kunde inte löst sig bättre, menade Hans efter hästens första seger.

– Men hon har bara gjort ett dåligt lopp och det var senast, men det var mitt fel då hon var dåligt jobbad, förklarade han vidare.

– Nu var hon mer vässad och vann med oryckt mössa, fortsatte han och tillade undrande;

– Hur fort gick det?

Segertiden blev 1.15,2a/1 640 meter för den dryga 58-oddsaren.

– Jaha, ja hon har ju gått 1.14, avslutade han och visade att han inte var lika förvånad som spelarna.

Karriärens första seger blev det även för Tomas Pettersson-tränade Lovely Star när hon avslutade hela dagen.

Stoet ägs av Stall Hälla (Anders Jonsson)

– Han har satsat mycket på det här och är en viktig hästägare för mig, sade Tomas.

Efter en tävlingspaus har Mathias Andersson satt Doctor Doxey Zenz i toppform och femåringen imponerade när han tog sin tredje raka seger över lång distans. Med främste konkurrenten Mellby Drake utvändigt inledde han slutrundan och när Mathias lättade på tömmarna i sista kurvan försvann han till seger på 1.14,7/2 640 meter.

– Jag vet att han är speedig och Mellby Drake hade jag full koll på, sade Mathias vars planer är att återvända till Bollnäs även för nästa start.

– Han gick ut här för att vara kvar i klassen och planen är att starta på V75 här den 28 juli, sade Mathias.

Oskar Kylin Blom vinner lopp mest varje tävlingsdag och tog sin första seger  bakom Åsa Bäck-tränade Elvis Tabac som han var tvåa med senast han körde.

– Jag kände då att han var startsnabb från innern, nu var det en fördel med spår långt ut, sade Oskar som tog ledningen av Motoddy mitt i första kurvan.

Den senare ville inte ge upp utan trots en 1.23-öppning gick han ut och satte press varvet från mål.

– Då trodde jag nog ett det var någon längre bak som skulle vinna, men när jag såg mig omkring var vi ganska ensamma och när de andra smackade på sina hästar var det nog jag som fick mest i tömmarna, fortsatte Oskar efter segern på 1.24,5a/1640 meter.

Per Linderoth hade en betrodd duo i ett treåringslopp och körde själv Reality Cash som från ledningen fick ge sig för stallkamraten, favoritspelade Noble Boy, körd av Ulf Eriksson.

– De var bra båda hästarna, menade Ulf.

– Den här kopplade grepp tidigt på upploppet, men var väldigt flegmatiskt och sprang och väntade på dem, fortsatte Ulf efter segern på 1.15,5/2 160 meter.

Robert Bergh-tränade Loke Survive och Jan Norberg dundrade runt fältet i spåren till seger på nya rekordet 1.12,8a/1 640 meter.

– Det vart lite styggt åt hästen, men han är i en sådan fantastisk form att han redde ut den ändå, sade Norberg.

Offensiv var även Susanne Österberg bakom sin egen Faxmar och efter att ha övertagit ledningen på sista bortre lämnade han konkurrenterna med många längder när han vann på nya rekordet 1.26,8/2 160 meter.

– Han blev så laddad av alla omstarterna så det var bara att hålla i sig och försöka hålla honom i trav, sade Susanne.

Montéloppet gick till Solvalla och Bravo Power Dirt och Nicole Melberg som fick släppa ledningen för att sedan komma tillbaka och avgöra säkert.

I ett kallblodslopp blev det galopp för jättefavoriten Valle Oda (13 för tio), men segern gick trots det till Norge genom Pistus och Arve Sjoner. Pistus som varit jämnheten själv och nu tog första segern i elfte starten.

MATS PERSSON