BOLLNÄS 27 JANUARI


Bengt Ivarssons Minne till Tomas Pettersson och Ajlexes Cubano


Hemmalaget hade en fin dag vid Bollnästravets V75-tävlingar under lördagen. Framförallt genom Tomas Pettersson, som med Anders Jonssons Ajlexes Cubano vann årets upplaga av Bengt Ivarssons Minne - efter ledning från start till mål som näst minst spelad i loppet.

– Det här var roligt, på hemmaplan och allt, sade Tomas och utvecklade taktiken.

– Jag var lite sugen på att prova i ledningen idag, menade Tomas efter att bestämt avvisat Queer Fish.

– Sedan gick han undan ganska säkert, tillade han efter en slutrunda strax under 1.13,0.

– Det är en härligt häst som utvecklats hela tiden, fortsatte Tomas som haft mycket framgångar med honom under åren.

Ägaren och tränaren Anders Jonsson, var inte mindre nöjd, men desto mer överraskad.

– Ja, det här var helt oväntat. Jag funderade länge på om jag tagit mig vatten över huvudet när jag anmälde till det här loppet.

 Dagen inleddes också med en hemmaseger i montéloppet då Jenni Åsberg på Tomas Pettersson-tränade Kimbee Dream fick chansen från rygg på ledande Quiet Please hundra meter före mål och det räckte för att han skulle avgöra säkert och vinna på 1.16,9/2 140 meter.

– Nu är jag glad, sade Jenni.

– Det har gått så jäkla dåligt, så det var kul att det lyckades idag, fortsatte hon efter att ha gett hästen ett perfekt lopp.

– Vi satt fast länge, men han fick luckan speedade han jättebra.


Hemmaseger blev det även i det efterföljande kallblodsloppet som Jan-Olov Åberg vann med Rönningseld efter en fin resa i andra ytter och via 1.29,5 sista tusen.

– Han har överraskat hela tiden, menade ägaren Sune Olsson och fick medhåll av tränaren;

– Han har gjort flera bra lopp och gått fantastiska tider.

– Det är en härlig häst som inte gör mer än han behöver.


Markus Pihlströms formstall fick en vinnare i nästa lopp där Ulf Ohlsson segrade med Miss Hejaracka.

– Hon kändes fin och fick ett bra lopp och kunde avgöra kort före mål, sade Ohlsson efter hästens första seger.  Tiden blev 1.17,1/2 160 meter.

Pihlströms framgångar fortsatte på V75 där Vanessa F.B. segrade trots att hon fick gå utvändigt ledaren större delen av loppet. I sulkyn åter Ulf Ohlsson.

– Jag körde det som gick men kunde ändå inte hålla upp ledningen, men när den utvändigt galopperade kunde jag gå ut och bevaka loppet därifrån, sade Ohlsson.

– Sedan kändes hon bra och 500-600 kvar så trodde jag nog att det skulle kunna gå vägen, fortsatte Ohlsson efter segern på 1.14,4a/1 640 meter.


Magnus A Djuse stod bakom en halvskräll när han körde enligt skolboken med Highsurprise Laday, som spurtade bäst av alla upploppet ned.

– Det löste sig inte jättebra och vi blev hängande, så jag fick backa sist och chansa invändigt, sade Magnus.

– Sedan löste det sig på sista långsidan, det var långt fram men hon spurtade jättebra, fortsatte han om hästen som tränas av Charlotte v. Krustenstierna. Segertiden blev 1.16,9/2 160 meter.


V75-omgångens store favorit, Björn Karlsson-tränade Tangen Haap, gjorde inget misstag och var bara bäst trots att han fick göra en stor del av loppet på egen hand.


Eskilstunatränaren Jörgen S Eriksson hade en fin dag.

Avrundade V4-omgången  med en favoritseger genom Copitex som för Jörgen S Eriksson från utsidan tog ned ledande Gloria Di Quattro via 1.14,4 sista tusen.

– Det här var nog hans bästa lopp, sade Jörgen efter segern på 1.14,1a/1 640 meter.

Jörgen fortsatte på V75 med Fleuron d´Ormoy som spurtade ned favoriten Global Utopia efter en fin resa.


Jorma Kontio hade många chanser, bland annat med Global Utopia som fick ge sig mot Fleuron d´Ormoy, men Jorma satte istället Fairplay Pellini som höll undan fö en otroligt tapper Importedfrdetroit och avslutade därefter omgången med Manofthematch, båda dessa tränas av Timo Nurmos.

MATS PERSSONBOLLNÄS 4 JANUARI

Väderomslaget och efterföljande mildväder gjorde att det förhållandens svårbemästrade vid fredagskvällens årspremiär. Det påverkade banan rejält och bland annat gick det inte att använda startbilen större delen av kvällen utan man tvingades köra med linjestart.

Magnus Träff-tränade Twinkle Kronos ver en av de som påverkades minst och han avgjorde hur lätt som helst efter att ha kommit bra igenom från bakspåret.

– Han var lika bra som många gånger förr, sade körande Kaj Widell.

– Vi kom perfekt till och på långsidan gick jag ut och parkerade i tredjespår och körde ingenting, fortsatte Widell, som över upploppet lätt spurtade förbi Leif Witasps favorit, Xanthis Business.

Witasp fick revansch i V64-avslutningen där Kaj var favorit med Träff-tränade Carbure, men denne klarade inte av ett speedryck till ledningen mitt i loppet och blev ett lätt byte över upploppet. Leif Witasp körde till slut med Definitiv Launcher. Gick runt fältet sista 700 och tog tredje segern i femte starten i Witasps regi.

– Det blev ett konstigt lopp, sade Witasp som varvet kvar satt sist invändigt.

– Men vi hade tur att komma ut 800-900 kvar. Han kändes fantastisk och jag fortsatte framåt via fjärdespår och han bara sköljde över dem.

I V64 inledningen var Tiger Journey storfavorit, men en mycket blek sådan även om han hamnade utvändigt ledaren.

Ledde loppet gjorde Desideria De Soze för Rauno Pöllänen som enkelt gled undan till slut. Bergsåkersamatören Malin Block tränar.

Oskar Kylin Blom har börjat året lika bra som under förra säsongen och nu körde han Erland åt Christina Erlandsson och det blev en lätt seger trots ett lopp i dödens.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna som jag körde, men han var bara helt överlägsen, menade Oskar.

En riktig överraskningen för de flesta kom i nästa avdelning där Nathalie Blom vann med Rättviksamatören Bengt Modigs Chicago Tindra efter att tidigt kört sig till ledningen.

– Hon är behandlad och känns finare än någonsin, dessutom har hon haft lite otur i starterna på slutet, menade Nathalie.

Från ledningen vann även Per Linderoth med Staro Kickback som kunde hålla kvar favoriten, Ulf Ohlsson-körde Sangrita Ås i rygg.

– Jag körde mot den och när Ulf backade ut, passade jag på att sticka, förklarade Per.

Hemmaseger blev det i årets första lopp som vanns av Järvsömalla och Wiktor Kylin Blom. En  häst som Jan-Olov Persson en gång gav bort till Annelen Ahlström som ridhäst.

– Han bara joggade undan och var hur fin som helst, menade Wiktor om den femårige debutanten.

Hemmaseger blev det också genom Stefan Arvidsson och Lyckans Cash som var starkast till slut efter ett passivt kört lopp av Stefan.

– Jag ville vara snäll med henne idag och det löste sig perfekt, menade han.

MATS PERSSON