22 januari

Ledare

JACKPOT PÅ V64 GRAND SLAM OCH HÄSTÄGARNA I FOKUS UNDER DAGEN!

Det är stort intresse för dagens tävlingar med Jackpot V64 Grand Slam med 5 miljoner i 6-rätt-potten och där en ensam vinnare med 6 rätt plockar hem 10 miljoner.

Dagens mest intressanta lopp är uttagningsloppet till Vincennes, Paris - Lykketinder.

Svenska, norska och fnska kallblod fck för första gången i historien möjlighet att tävla på travbanan Paris Vincennes i februari 2002. Historisk vinnare av det första loppet blev framgångsrike Bollnäs amatören Per Gunnar Persson med hästen Lykketinder, inte nog med att han vann första loppet, han vann även det andra loppet det året. Vi kommer att visa Lykketinders första segerlopp i Paris i vår intern-TV under dagen.

Till dagens uttagningslopp är det elva hästar anmälda varav sju av hästarna har över ettusen startpoäng. Ett riktigt spännande lopp! Där många av ekipagen vill vara med och göra upp om segern. De två främst placerade hästarna
i loppet har möjlighet att starta på Vincennes, Paris 19 och 23 februari.

Dagens tävlingar innehåller många intressanta lopp och hästar till start. Perfect Dynamite gästar oss. Senast Perfect Dynamite startade på Bollnäs, oktober 2016, vann han fnalen i Anders Kilströms Minne. Även den gången körd av Kaj Widell.

Magnus Träff startar Twinkle Kronos. Hästen vann lunchtävlingar så sent som förra veckan på Gävle med Kaj Widell i sulkyn och pryder framsidan till dagens program.

Idag fokuserar vi på hästägarna. Hästägarna ska alltid stå i fokus, det är de som bär hela sporten. Alla hästägare är guld värda!

På initiativ av Peter Eriksson, ledamot i styrelsen och A-tränare vid banan, hyllar vi idag alla hästägare till hästar i träning på Bollnästravet och som under 2016 har mer än 50 000 kronor i vinstsumma. De är alla inbjudna till restaurangen idag. Vi bjuder på mat, trivsel och uppmärksamhet. De hästar som har sprungit in mest med pengar under 2016 hedras också med ett eget namngivit lopp. Där ägaren får vara prisutdelare i loppet med chans att i vinnarcirkeln får prata varmt om sin häst. 

Äntligen får vi chansen att hylla Ulf Ohlsson vinnare av 2016-års körsvenschampionat vid banan. Ulf kommer att uppmärksammas under dagen. Vi är även stolta att presentera ett nytt koncept för årets championat för kuskar och tränare. WAHLSTÉN går in som samarbetspartner till oss och sponsrar Championaten för kusk och tränare på Bollnästravet 2017 i samarbete med Bollnäs Rid & Trav.

Caféhörnan i publikhallen hinner dessvärre inte bli klar till söndagens tävlingar. Alla byggnationer, innertak, elarbeten och målning är klara under den här veckan. Även möbler är inhandlade. Dock kommer läggning av matta att ske först måndag och tisdag vecka 4. Sedan är caféhörnan klar att invigas i samband med lunchtävlingarna den 31 januari. Vi ber om överseende med detta men ni kan redan nu se hur själva caféhörnan kommer att se ut. I samband med ombyggnaden är programförsäljning och information redan nu flyttad till servicekassan intill ATGterminalen i publikhallen. Infomaten är tillsvidare placerad på ett bord i publikhallen.

Varmt Välkomna!  
Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef
Bollnästravet

5 januari

GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

Under 2016 kördes 34 tävlingsdagar på Bollnästravet. I tävlingsschemat hade vi 33 egna dagar men en av Hagmyrens dagar flyttades till Bollnäs eftersom Hagmyren hade problem med vattentillförseln.

För första gången var vi tilldelade två V75-dagar. Det är en fantastisk utveckling för banan och till glädje för oss alla som jobbar för att banan ska fortsätta att utvecklas. 

Här ska alla aktiva vid banan ha en stor eloge som med sitt engagemang och framtidstro i allra högsta grad bidrar till den positiva utvecklingen. 16 professionella A-tränare vid årets slut är också glädjande. 

Jag vill passa på att rikta ett varmt tack för alla år till Magnus Skäryd som väljer att lämna in sin A-licens vid årsskiftet. Glädjande är att Magnus kommer att finnas kvar inom hästnäringen. Magnus har nya spännande projekt på gång.

Under 2016 togs nio rikstotosegrar av hästar tränade vid Bollnästravet. Björs Frej, Hot Point, Mimi Af Djupmyra, Monster Monsun, Mr Vox, Narold Vox, Racer Rose och Spitcam Jubb. Narold Vox som har sprungit in 3 052 700 kronor i sin karriär har tagit två V75-segrar under 2016, den senaste på Umåker på juldagen, vid båda tillfällena satt Ulf Eriksson i sulkyn. Ulf Eriksson har haft ett magiskt år. Ulf har tills i skrivandets stund kört in hela 10 497 290 kronor och har 119 segrar under året. Ett stort grattis till Ulf och önskan om att 2017 blir ännu bättre!

Körsvenschampion på Bollnästravet 2016 blev Ulf Ohlsson. Vi har ännu inte haft möjligheten att gratulera Ulf då han inte var här vid tävlingarna den 23 december och inte heller gästar oss i kväll. Hoppas att vi har Ulf på plats den 22 januari så att vi kan uppvakta honom då.

På sidan 6 i programmet hittar du sammanställning över de som var bäst på Bollnästravet under 2017.

Nytt År med massor av möjligheter. Bollnästravet har tilldelats 33 tävlingsdagar för 2017. Två V75-dagar ska arrangeras, lördag den 11 mars samt lördag den 16 september. Under året har vi tio V64-dagar, tre V65-dagar, nio lunchtävlingar samt nio V5-dagar. Populära dagar som återkommer är Sleipner/kallblodsdagarna den 3 och 4 juli, Järvsöföretagens Dag, Fackens- och Arbetarrörelsens dag. Vi jobbar med utveckling av publikeventen tillsammans med restaurangen. Redan vid V64-tävlingarna den 22 januari hoppas vi på initiativ av Peter Eriksson kunna presentera ett nytt och spännande upplägg. En caféhörna kommer att byggas i 
publikhallen. Med början efter kvällens tävlingar och förhoppningsvis kan den tas i bruk vid nästa tävlingsdag den 22 januari. 

Under perioden 21 april till den 3 juni kommer tävlingsbanan att läggas om. Travskolans kursverksamhet startar vecka  3  och  där  finns  något  för både små barn, ungdomar och vuxna. Välkommen att anmäla dig!

Nomineringarna av hästar och aktiva till Travgalan i Hudiksvall den 4 februari kommer inom de närmaste dagarna att presenteras på hemsidan. Biljettförsäljningen är öppnad, se annons på sidan 19 i programmet.

För oss alla inom Svensk Travsport kommer en uppförandekod, eller Code of Conduct, att tas i bruk vid årsskiftet. Här kommer ett utdrag ur skrivelsen: 

”Som licensinnehavare, anställd, konsult, funktionär eller förtroendevald inom svensk travsport har vi alla ett gemensamt ansvar för hur vi agerar och för hur vi framställer travsporten. Vi ska föregå med gott exempel, följa  de  regler  och  normer  som  finns och stå för ett sportsligt uppträdande mot såväl hästar som människor”.

Anammar vi Code of Conduct kommer vår kära travsport att fortsätta utvecklas positivt. 

Välkomna till kvällens årspremiär!

Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef
Bollnästravet
13 december

ÅRET SISTA V64-TÄVLING MED KOPPLING TILL ADVENT OCH JULETID  

Idag är det luciadagen och naturligtvis kommer dagens tävlingar att inledas med ridande lucia tillsammans med tomtar och tärnor. Det är elever från Bollnästravets Travskola som bjuder kvällens publik på luciatåget. 

Ungdomsrummet på stallbacken kommer att hållas öppet från kl 18.30 under kvällen. Emil Forsgren och Lina Sjöbom, adjungerade ungdomsrepresentanter i styrelsen vid Bollnästravet, bjuder på aktiviteter, fka, tävlingar och en liten julklapp till alla barn. I publikhallen bjuder travsällskapet alla på glögg och pepparkaka från kl. 18.30. Alla barn på publikplatserna har chansen att träffa tomten i publikhallen mellan kl.18.30 - 18.45.

Julkappstips
Kvällens Julklappstips hittar du vid totomatkassan i publikhallen. Köp en programprenumeration och entré för 2017 till extra priser. Gäller endast för dig som är på plats vid kvällens tävlingar eller vid tävlingarna den 23 december. På restaurangen fnns det platser kvar till julbuffén i skrivandets stund.

I kvällens Luciastayer är det flera starthästar med höga startpoäng. Åsa Roséns Racer Rose gör första starten på hemmaplan efter V75-segern på Bergsåker. I kväll sitter Åsa själv i sulkyn. Kvällens tvååringslopp bjuder ett spännande startfält. Svante Bååth har Van Kronos och Fanny Hall till start. Flera intressanta hästar som brukar starta på V75 och körsvenner på plats i kväll! Travsport när den är som bäst!

Zandra ny proffstränare
Zandra Vidén är klar med sin proffstränarutbildning och har tagit ut sin licens. Bollnästravet har därmed 16 professionella tränare knutna till banan. Zandra satsar framför allt på en karriär inom Montén. Zandra började med ponnytrav och har under åren jobbat hos flera av sportens ledande tränare och samlat på sig massor av värdefull erfarenhet för en proffskarriär. Zandra har idag tre hästar på träningslistan, varav två är uppstallade vid banan och en på familjegården i Stråtjära.

Ombyggnad i publikhallen
Bollnästravets styrelse har tagit beslut om att bygga en serveringshörna i publikhallen. I den del av publikhallen där idag infohörnan fnns. Ombyggnationen påbörjas måndag 9 januari och byggtiden beräknas till två veckor. Caféhörnan kommer att vara ett bra komplement till befntliga serveringsplatser och speciellt ett alternativ under vinterhalvåret när puben under sekretariatet är stängd.

Höstmötet
Tisdagen den 6 december höll trav sällskapet höstmöte. En fråga som diskuterades var Trav Gävleborg. Beslutet på höstmötet blev att INTE förlänga nuvarande samarbete inom Trav Gävleborg.

Travgala 4 februari
En gemensam Travgala för Trav Gävleborg kommer att arrangeras den 4 februari i Hudiksvall. Mer information om Travgalan kommer att läggas in på hemsidan inom de närmaste veckorna.

Väl mött!

Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef
Bollnästravet
4 december

STAMPINGS LOPP OCH V64-JACKPOT MED 5 MILJONER I SEXRÄTTSPOTTEN

Varmt välkomna till dagens tävlingar och vi hälsar också två nya A-tränare välkomna till Bollnästravet! Vi har under hösten fått två nya A-tränare med hemmabana Bollnäs.

Rikard N Skoglund,  född  1989, flyttade sin licens till Bollnäs under september månad. Rikard har A-licens sedan 2010 och de senaste tre åren har han verkat vid Östersundstravet. Rikard har idag 6 hästar på sin träningslista och har stall vid Runemo Gård. Senaste segern tog Rikard med B-tränade hästen Olymp Amok på Bergsåker under november månad.

Thomas L Larsson född 1963 och uppvuxen i Bollnäs är sedan den 17 november verksam vid Bollnästravet. Thomas hyr stallplats av Kjell Ungh i Viksjöfors. Thomas har det senaste året haft sin licens vid Hagmyren. Thomas började sin A-tränarkarriär på Solvalla, därefter har han också varit verksam vid Eskilstuna. Thomas har idag 17 hästar på sin träningslista. Den 24 november vann Höstbo Clara, tränad av Thomas en överlägsen seger på Rommetravet med Jan-Olov Åberg i sulkyn. 

Bollnäs har idag femton A-tränare som sammanlagt har 257 hästar i träning. Sammantaget alla licenser finns  idag  774  hästar  på  träningslistor vid Bollnästravet. En imponerande siffra som speglar det stora hästintresset i Bollnäsregionen. Travintresset bland våra ungdomar är också stort, det vittnar inte minst Travskolans framgångar under året vid ponnytävlingar ute i landet. Simon Wall, född 1997 med ett brinnande intresse för sporten har tagit ut sin ungdomslicens under november månad och även kört sitt första lopp. 

Vi har duktiga tränare vid banan, såväl A-tränare som B-tränare. Två vill vi speciellt lyfta fram och hylla vid dagens tävlingar. Den glada amatören Åsa Rosén vars häst Racer Rose vann V75-seger på Bergsåker den 12 november och Krister Jakobsson vars häst Narold Vox segrade vid V75-tävlingarna på Gävletravet den 27 november. Körsven var vid båda tillfällena Ulf Eriksson. 

Ulf Eriksson som vi hyllade för seger 100 under året vid våra tävlingar den 17 november har därefter tagit ytterligare 7 segrar. Segern 100 tog Ulf med Carja. Ulf är en fantastisk kör-sven och har under året kört in 9 509 490 kronor. Vi är fyllda av beundran!

Vid anmälningarna till dagens tävlingar delade vi ett kallblodslopp för att ge flera startmöjligheter till de aktiva. Bollnästravet är populärt!

Finalen i ”Trav Gävleborgs Amatörserie” körs idag och en av de startande hästarna är Erik Lindegrens Rikstravshäst - Falco Di Quattro. En intressant start för alla andelsägare och vi hoppas att flera av dem väljer att finnas på plats. I toppen av amatörserien hittar vi Bollnäs amatörerna Hans Brunlöf och Emil Parhans.

I dag kör vi Stampings lopp för att hedra Stamping och ägarna runt hästen. Stamping som har gett så myck-et uppmärksamhet till Bollnästravet genom  åren,  kommer  att  leda  defileringen till loppet körd av Fredrik Sikberg. Mer om den fantastiska sagan runt Stamping läser du på sidan 12 i programmet.

Restaurangen serverar idag en julbuffé för 275 kronor exklusive dryck. Intresset för buffén har varit stor och bl.a. ser vi Åsa Rosén med familj som gäster.  Kanske  firar  de  V75-segern? Stall Jan-Olov Åberg är en annan gäst på restaurangen i dag. Representanter för Facken och Arbetarrörelsen, en av våra samarbetspartners, har också valt att äta julbuffé hos oss.

Varmt välkomna!

Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef
Bollnästravet
17 november

TJEJER OCH UTSTÄLLARE PÅ TRAVRESTAURANGEN IKVÄLL!

Bollnästravets populära Tjejkväll på res-taurangen återkommer i kväll! 

Deltagande tjejer får en spännande och häftig upplevelse med god mat och dryck, lagtävlingar och exklusiva travtips! Mellan kl. 19-21 finns det chans att shoppa loss bland utställarna. Snygga kläder, mössor, smycken och en hel del juldekorationer kommer att säljas.

Fokus för kvällen är tjejer! Vår travsport är unik, i vår sport tävlar alla mot alla. Tjejerna tävlar mot grabbarna. Det har inte alltid varit så, på sextio- och sjuttiotalet var kvinnorna hänvisade till att köra i enbart damlopp. Dess bättre har det skett stora förändringar och idag tävlar tjejer och killar på lika villkor. Tjejerna har tagit plats på ett fantastiskt sätt i sporten.

Jennifer Tillman uppvuxen i Bollnäs har lyckats med bravur. Hon bor nu på sin arbetsplats Erikssund i Sigtuna där hon jobbar åt travtränare Henrik Larsson. Jennifer jobbar även som expert för Kanal 75:s travsändningar. Jennifer är elitlärling och förstekusk åt stallet. Hon har haft sin körlicens sedan hon var 18 år. Jennifer fick Stig H stipendiet 2010 och var ”årets komet” i Trav-Sverige 2009 och en av ”Stjärnkuskens” två coacher i TV4:as underhållningsprogram under våren och sommaren 2015. Jennifer Tillman är den tredje kvinnan som under Elitloppets 63-åriga historia har varit med i Elitloppet. I år har Jennifer kört in 4 681 830 kronor. Imponerande siffror!

Bollnäs Kommun uppmärksammade Jennifer Tillman vid stipendium utdelning under sommaren. Jennifer fick priset som bästa elitidrottsman 2015 vid en festlig ceremoni i staden. Välförtjänt och uppmärksammat. För Bollnästravet känns det extra viktigt att kommunen ser travsporten som en elitsport. 

Bollnästravet har många engagerade och duktiga tjejer bland de aktiva. Johanna Stark, lärling hos Jan-Olov Åberg är duktig och framgångsrik både som körsven och montéryttare. Största triumfen kom i Monté-SM för kallblod på Bergsåker den 23 september, där Johanna segrade med hästen Torwall. Johanna har kört in 414 700 kronor under året. Också mycket imponerande för en tjej på 25 år. Johanna har blivit något av en skrällkusk, hon har vunnit flera lopp med hästar som gett bra odds! Annelie Lagergren, b-tränare från Järvsö har skördat stora framgångar med Björs Frej under året. Björs Frej har varit uttagen till kanal 75.s populära inslag ”Hästen är din”.  Annelie har under året kört in drygt en halv miljon kronor till stallet. Zandra Vidén ännu en stark och duktig tjej vid banan. Under året har hon framgångsrikt coachat travskolan till stora framgångar. Zandra har jobbat i travstall i Frankrike och galoppstall i England och hon är uttagen till A-tränarkursen på Wången i slutet av månaden. 

Narold Vox, som tränas av Krister Jakobsson hyllas i kväll som Månadens Häst under oktober 2016 vid Bollnäs. Vilken stjärnhäst!

Två av våra b-tränare från Järvsö, Fredrik Fransson och Daniel Selin har varit på sitt livs äventyr med besök i Kanada där de också körde lopp. Ett reportage från deras resa läser du på Trav Gävleborgs hemsida. I övrigt är flera av våra aktiva med på V75 på Bergsåker i helgen med bra chanser. Bland annat har Ulf Eriksson flera intressanta uppsittningar.

Tävlingssäsongen för 2017 presenterades den 3 november. Bollnästravet har 33 tävlingsdagar 2017. Vi arrangerar två V75-dagar, lördag den 11 mars och lördag 16 september. Härligt med två V75-dagar! Tävlingssäsongen känns som en bra mix med V64-, V65-, V5- och V4-dagar. Det ger också bra startmöjligheter för våra aktiva. För Ulf och undertecknad ges också möjligheter att skapa några riktigt bra publikdagar under året. Hela tävlingsprogrammet hittar du på sidan 13 i programmet.

Jag påminner också om att det är hög tid att boka platser till julbuffé på restaurangen den 4 december och 13 december.

Varmt Välkomna!

Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef
Bollnästravet
13 oktober

FINALER I ANDERS KILSTRÖMS MINNE OCH TRAV GÄVLEBORGS MONTÉSERIE

Varmt Välkomna till kvällens tävlingar med V64 och Dagens Dubbel!

Ännu en kväll som vi står i fokus för travintresset i Sverige och som bjuder på intressanta lopp  med  final i  Anders Kilströms Minne och final iTrav Gävleborgs Montéserie.

Den uppmärksamhet som familjen Kilström har rönt, har gett god reklam för vår bana under åren och vi känner stor tacksamhet till hela familjen. Anders Kilström köpte sin första travhäst redan 1952 och det blev starten för en framgångsrik travrörelse tillsammans med sönerna Ivar, Börje och Rune. Idag har Örjan Kihlström, son till Ivar, tagit plats som en av de bästa körsvennerna i världen med segrar i de allra största loppen i travsporten både internationellt och nationellt.

I kväll kör Örjan favoriten till segern i just Anders Kilströms Minne, Le Miracle som tränas av Svante Båth där han får möta bl.a. Thomas Lönns Real Masterpiece med Ulf Eriksson i sulkyn och Tomas Pettersson Leia Skywalker.

I finalen till Trav Gävleborgs Montéserie finns det gott om segeraspiranter. Lena Fritz med Blits Buitenzorg, Jenny H Åsberg med Västerbo Pumpkin och Emilia Leo med Sid the Kid är några som säkert är med där framme. 

Jag vill också passa på och hälsa Ulf Wahlgren välkommen som tjänsteman hos oss. Ulf Wahlgren är 51 år och kommer närmast från en anställning som spelansvarig på Ica Maxi, Mora. Ulf har också jobbat som marknadsansvarig på Rättvikstravet. Ulf har varit en van gäst på Bollnästravet speciellt sommartid då familjen sedan många år har ett sommarboende i Segersta. Ulf kommer framför allt att jobba med marknad, event och stärka samarbetet med ATG-ombuden i regionen. Men Ulf är inte främmande för några arbetsuppgifter och kommer även att vara delaktig i det dagliga sportarbetet på sekretariatet.

Varmt välkomna till en spännande travkväll!

Elisabeth Johansson
Tf. Travbanechef och marknadschef

Bollnäs 8 oktober

VÄLKOMEN TILL AVELSVÄRDERINGEN FÖR KALLBLODSTRAVARE PÅ BOLLNÄSTRAVET

Bollnästravet hälsar er välkomna till avelsvärdering för kallblodstravare. Det är med stolthet och glädje vi hälsar Er alla mycket välkomna till den första avelsvärderingen för kallblodstravare som hållits på Bollnästravet genom tiderna.

Jag hoppas Ni skall få ett par trivsamma dagar här på Bollnästravet och en inblick i hur viktigt detta arbete är med att välja ut framtidens avelsdjur som skall fortsätta och bidra med att kallblodstravaren fortsätter att ha en stark ställning i svensk och norsk travsport. Man kan konstatera att det är inget enkelt arbete den gemensamma svensk/norska avelsvärderingsnämnden har, för trots att det finns  ett  regelverk  att  följa  så  krävs erfarenhet och mycket sunt förnuft för att resultatet skall bli så bra som möjligt. Tittar man på hur kallblodstravaren utvecklat de senaste årtionden så vill jag påstå att man lyckats mycket väl med att välja ut de hingstar som skall få verka i aveln i Sverige och Norge. Målet med avelsarbetet är att bevara och vidareutveckla en konkurrenskraftig, sund, och frisk travhäst genom att förbättra hästens travprestation, hållbarhet, exteriör med vikt på rastypen, hanterbarhet/lynne, fruktsamhet samt att motverka en för stor inavelsgrad.

Vi skall också komma ihåg att det är mycket strikt reglerat i djurskyddslagen och även i vårt eget reglemente vilka hingstar som får verka i avelsarbetet, jag tänker då på vilka defekter som inte får förekomma på en hingst som skall godkännas för avel.

Som jag skrev inledningsvis så är ju detta den första avelsvärderingen för kallblod på Bollnästravet. Bollnästravet och hela Hälsingland i synnerhet får väl idag anses som kallblodens högborg i Sverige. Därför är det extra roligt att vi fått förtroendet av Svensk Travsport att genomföra detta så viktiga arrangemang.

Det krävs mycket frivilligt arbete av många personer för att genomföra ett sådant här arrangemang därför vill jag även passa på att tacka ALLA som på ett eller annat sätt bidraget till att vi kan genomför denna avelsvärdering för kallblod på Bollnästravet.

Bästa hälsningar
Carl-Erik Sandström
Ordförande 
Södra Hälsinglands Travsällskap